Zapraszamy do lektury naszego autorskiego Bloga.

Blog Restauracji Babinicz to miejsce, w którym można znaleźć wiele wartościowych treści. Autorzy regularnie dzielą się nowinkami, opisują ciekawe wydarzenia, dzielą się swoimi spostrzeżeniami na temat najnowszych trendów gastronomicznych. Dzięki temu, blog Babinicz stał się inspiracją dla wielu amatorów kuchni, którzy chcą poszerzać swoją wiedzę o jedzeniu i odkrywać nowe smaki.

Dzięki blogowi, nasi Goście mają okazję poznać naszą restaurację bliżej i dowiedzieć się, co wyróżnia naszą kuchnię spośród innych restauracji. Śledź nas na mediach społecznościowych, aby być na bieżąco z najnowszymi wpisami na naszym blogu.

Załoga Restauracji Babinicz - okiem Szefa Kuchni



Restauracja Babinicz to jedno z najsmaczniejszych miejsc na Dolnym Śląsku, w którym tradycja spotyka się z nowoczesnością.  To miejsce, które zawsze przyciąga liczne grono Gości, którzy szukają nie tylko pysznego jedzenia, ale również miłej atmosfery i profesjonalnej obsługi. Jednak to, co tak naprawdę wyróżnia Restaurację Babinicz na tle innych Restauracji, to przede wszystkim ludzie, którzy tworzą to miejsce.

 Długo zastanawiałem się nad tematem pierwszego wpisu na bloga kulinarnego i zdecydowałem, że zacznę od załogi z którą mam przyjemność współtworzyć Restaurację Babinicz. Dlaczego ? to proste!  bez ludzi z którymi pracuję i spędzam więcej czasu niż z rodziną, nie mógłbym pisać o połowie rzeczy które zrobiłem. To  powodzenie jest efektem wspólnej, zespołowej pracy. 


Gdy rano wchodzę na kuchnię, czuję się szczęśliwy, ponieważ z większością mojego zespołu pracuję od początku swojej pracy w Restauracji Babinicz. 

Ludzie, z którymi pracuję, są wyjątkowi i jedyni w swoim rodzaju. Są to ludzie, którzy kochają swoją pracę i wykonują ją z pasją. Zawsze uśmiechnięci, pełni energii i gotowi do pomocy, tworzą niepowtarzalną atmosferę w Restauracji. Ich profesjonalizm i zaangażowanie sprawiają, że każdy Gość czuje się u nas wyjątkowo i chętnie do Restauracji wraca.


Wszystkim pracownikom Restauracji Babinicz chciałbym powiedzieć "dziękuję" za ich ciężką pracę, za poświęcenie i zaangażowanie, które wkładają w swoją pracę. To dzięki nim, Restauracja odnosi tak wielki sukces i ma tak dużo zadowolonych Gości.

Bez nich, Restauracja Babinicz nie byłaby tym, czym jest dzisiaj - miejscem, gdzie smakowita kuchnia  łączy się z miłą atmosferą i doskonałą obsługą.


„W pojedynkę możemy zrobić tak mało; razem możemy zrobić tak wiele.” – Helen Keller 

Budowanie zespołu zaczyna się od głowy, my tą głowę mamy!


Oktawia Dziubczyńska ( Szefowa działu Relacji z Gośćmi)

Radosław Dziubczyński ( Szef Kuchni) 

Krzysztof Kogut ( Szef Sali ) 


Chciałbym wymienić teraz wszystkich ludzi którzy dbają o atmosferę i standardy w naszej Restauracji:


KUCHNIA:

Bartosz Adamczewski – Zastępca Szefa Kuchni

Piotr Smółka – Starszy Kucharz

Anna Fijałkowska – Starszy Kucharz

Monika Ladenberger – Starszy Kucharz

Szymon Kawlewski – Szef Cukierni

Jolanta Kawlewska – Cukiernik

Anna Kuśmierz – Kucharz

Aleksandra Jakomiec – Kucharz

Michał Jabłkowski – Pomoc Kuchenna


SALA:

Ireneusz Małkowski – Starszy Kelner

Aleksandra Kulińska - Kelner

Julia Michalak - Kelner




DZIAŁ SPRZEDAŻY:

Aleksandra Drapała – Specjalista działu sprzedaży 

Natalia Trzaska – Specjalista działu sprzedaży 




Każda z wymienionych osób to inna osobowość i charakter, ale razem tworzymy coś spójnego i wyjątkowego. Charakteryzuje nas dobra organizacja pracy , wyczucie smaku, wielozadaniowość, skrupulatność, odporność na stres, umiejętność pracy pod presją czasu, doświadczenie i  poczucie humoru :) 

 

Zapraszam do Restauracji Babinicz!

Rafał Grzegorzek - Szef Kuchni, Dyrektor Gastronomii


Ocean na wyciągnięcie ręki - Restauracja Babinicz


Bóg stworzył bogactwo mórz i oceanów, które dają nam różnorodne owoce morza. Restauracja Babinicz, z szacunkiem dla tych darów, oferuje wykwintne dania z owoców morza, takich jak krab królewski, ostrygi i przegrzebki, aby mogły  cieszyć podniebienia naszych gości.


“Mały ocean” to najnowszy autorski projekt, który z wielką pasją i zaangażowaniem realizujemy w Restauracji Babinicz.


W naszej Restauracji, przy wejściu znajduje się przepiękne akwarium, a w nim różne owoce morza: homary, ostrygi i przegrzebki.  Królem tego miejsca jest bezapelacyjnie, pięknie prezentujący się Krab Królewski od którego wszystko się zaczęło. Dzięki współpracy z firmą Royal Crab, która stworzyła ocean na wyciągnięcie ręki możemy zaprezentować Państwu kilka wariacji z Krabem - Królem na wyciągnięcie ręki.

 

“Royal Crab “ bo tak właśnie nazywa się marka wprowadzona przez Food4Future Technologies polsko - norweski start up. Jako jedyni w europie oferują żywe Kraby królewskie, hodowane w warunkach z rodem z SPA, zapewniając tym samym najwyższą jakość produktów. Dzięki międzynarodowej współpracy, wieloletniemu doświadczeniu załogi, nowoczesnej technologii wiedzą jak starannie wyselekcjonować i pielęgnować Kraby królewskie i inne owoce morza, tak aby ich mięso cieszyło później podniebienia najbardziej wymagających koneserów. Po Kilku miesiącach współpracy z tą firmą, mogę śmiało powiedzieć, że zarazili mnie swoim produktem. 


Specjalną Kartę z Owocami Morza stworzyłem z wielkim zaangażowaniem. Można w niej znaleźć Gotowanego Kraba królewskiego serwowanego z sosem miso, majonezem limonkowym i dodatkami. Homara thermidor zapiekanego pod beszamelem z koniaku i serem gruyere, dzikie ostrygi norweskie z sosem mignonette lub zapiekane z sosem beurre blanc. Stworzyłem również menu degustacyjne opierające bazujące na kRabie Królewskim oraz pozostałych owocach morza. 


Już teraz mogę powiedzieć że nasi goście pokochali morski smak, świeżość, kombinacje smakowe naszych owoców morza. 


W marcu odbyła się kolacja dla mediów gastronomicznych i blogerów kulinarnych z menu bazującym wyłącznie na owocach morza. Był to wieczór pełen ciekawych rozmów i dyskusji, ale przede wszystkim wypełniony niezwykłymi doświadczeniami kulinarnymi. Odzew po tym wydarzeniu był bardzo budujący, dlatego dalej promujemy i uświadamiamy,  że jeśli owoce morza to tylko żywe i tylko u nas! 

Jeśli jesteś miłośnikiem owoców morza i szukasz miejsca, gdzie możesz spróbować prawdziwie wykwintnych dań, to Restauracja Babinicz jest właśnie dla Ciebie!. 


Poniżej kilka informacji o tym, jakie owoce morza posiadamy u siebie w akwarium:


Krab królewski najbardziej ekskluzywny połów z Morza Barentsa w Norwegii. Jak

sama nazwa mówi, te kraby są „królem” wszystkich krabów! Nasze żywe kraby

królewskie mają intensywną, pyszną, cudownie oceaniczną świeżość, która idealnie

równoważy słodycz i smak. Mięso krabów królewskich jest delikatne i soczyste. Przysmak

stanowią zarówno odnóża, jak i masywne szczypce.


Homar kanadyjski to najszlachetniejszy z owoców morza. Pochodzi z północnej Ameryki i

charakteryzuje się ciemnym, brązowo zielonym kolorem pancerza. Jego cenne mięso jest białe, chude, bardzo delikatne, a znajduje się przede wszystkim w odwłoku,

szczypcach i odnóżach


Ostrygi to rodzaj owoców morza, które ze względu na swój wyjątkowy smak

są zachwalane przez koneserów morskich specjałów na całym świecie. Ich mięso jest

gładkie, aksamitne i nieco słodkie w smaku z delikatną nutą ziemistości. Nasze ostrygi są to poławiane na południowych wybrzeżach Norwegii.


Przegrzebki: Zwane również jako Małże Św. Jakuba. Wewnątrz muszli znajduje się jadalna część biały mięsień i tak zwany koral. Przegrzebki wyróżniają się wyrafinowanym i niepowtarzalnym smakiem. Można je jeść na surowo ale też smażone. 


Zapraszam do Restauracji Babinicz!

Rafał Grzegorzyk - Szef Kuchni, Dyrektor Gastronomii






BIO Ogród- perła Restauracji Babinicz


Ponad 3 tysiące metrów kwadratowych ziemi, które są uprawiane z największą dbałością i miłością. To miejsce, w którym zieleń, kwiaty, owoce i warzywa rosną niczym w raju. Wszystko po to, abyśmy mogli dać Gościom Restauracji Babinicz, to co najlepsze prosto z natury!.

Który Szef Kuchni, osobiście dogląda ogrodu i dba o to, aby rosły w nim same wspaniałości? Nasz Szef Kuchni - Rafał Grzegorzek!

Rafał Grzegorzek, Szef Kuchni Restauracji Babinicz na Dolnym Śląsku to człowiek z pasją do gotowania i ogrodnictwa. 

Jednak to ogrodnictwo jest dla Rafała prawdziwym oczkiem w głowie. Znany jest z uprawiania własnego ogródka ziołowo-warzywnego, który zajmuje całkiem spory teren za Kompleksem Dworzysko. Ogródek jest zlokalizowany na tyłach kompleksu, skąd rozciąga się przepiękny widok na otaczające Szczawno-Zdrój góry w tym górę Chełmiec.

Dla Rafała Grzegorzka ogród to miejsce, które przekonało go do zmiany pracy i poświęcenia się kuchni. Ceni sobie lokalne produkty, którymi dzieli się ze swoimi gośćmi, a w przypadku swojego ogrodu, wie dokładnie, skąd pochodzą warzywa i zioła, które później wykorzystuje w swoich potrawach.

Dzięki temu, że Szef Kuchni Restauracji Babinicz zajmuje się własnym ogródkiem, we współpracy z ogrodnikami, możemy być pewni, że wszystkie produkty są uprawiane z największą dbałością i miłością. 

Warzywa, owoce, zioła i kwiaty są zawsze świeże i najlepszej jakości, co przekłada się na smak potraw serwowanych w Restauracji Babinicz zlokalizowanej 60km od Wrocławia. Restauracja jest z pewnością obowiązkowym miejscem do odwiedzenia, dla Gości wybierających się w rejon gór stołowych, czy też turystów odwiedzających bogaty region uzdrowiskowej miejscowości Szczawno Zdrój.

Nasze śniadania są już legendarne w okolicy, a sami goście mówią, że są one najlepsze na świecie! Wszystko dzięki temu, że nasze produkty pochodzą z naszego własnego ogrodu, oraz od lokalnych dostawców co gwarantuje świeżość i naturalny smak. 

Dworzyskowy ogród sąsiadujący z Restauracją Babinicz to nie tylko miejsce, w którym rosną owoce i warzywa, ale również przestrzeń do relaksu, wypoczynku i kontemplacji natury. 


W Restauracji Babinicz  dbamy o każdy detal, dbając o najlepsze doświadczenia kulinarne naszych Gości!



Zapraszam do Restauracji Babinicz!

Rafał Grzegorzyk - Szef Kuchni, Dyrektor Gastronomii






WEGAŃSKIE MENU - smakowite nowości już wkrótce!



SMAKI JESIENI


Zapachy i Smaki Jesieni na Twoim Talerzu w Restauracji Babinicz

Jesień nadchodzi, a wraz z nią przywołuje magiczne kulinarne inspiracje, które przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie w Restauracji Babinicz! Rozpoczynamy sezon pełen smaków, które rozgrzeją Twoje serce i podniebienie.

1. Jesienny Festiwal Smaków:

W naszym menu na jesień znajdziesz prawdziwy festiwal smaków. Sezonowe składniki, świeże zbiory warzyw i owoce, oraz starannie wyselekcjonowane produkty tworzą kompozycje, które podbiją Twoje podniebienie. Czy kiedykolwiek myślałeś o połączeniu dyni z kremowym serem kozim lub o smaku złocistego puree z dyni i gałką muszkatołową? W Restauracji Babinicz te jesienne smaki odkryjesz na nowo.

2. Sezonowe Napoje:

Nie może zabraknąć także kuszących napojów. Nasza karta napojów dostosowuje się do pór roku, oferując ciepłe herbaty z nutą przypraw korzennych, aromatyczne kawy z dodatkiem orzechów czy spienione latté z dynią. To doskonałe towarzystwo dla chłodnych wieczorów jesienią.

3.Jesienne, sobotnie wieczory z muzyką na żywo:

Jesień w Restauracji Babinicz to nie tylko smakosze, ale także miłośnicy dobrej zabawy i weekendowego chilloutu. Organizujemy sobotnie wieczory z muzyką na żywo, dzięki temu można się relaksować,  jedząc i degustując przysmaki jesieni. To doskonała okazja, aby spotkać się z przyjaciółmi i rodziną i delektować się wyjątkowym jedzeniem poznając przy tym talent naszych zdolnych wokalistów.

Zapraszam do Restauracji Babinicz!

Rafał Grzegorzyk - Szef Kuchni, Dyrektor Gastronomii















SMAKI JESIENI - z muzyką na żywo w tle!


Zapachy i Smaki Jesieni na Twoim Talerzu w Restauracji Babinicz - nowa karta już niebawem!

Jesień nadchodzi, a wraz z nią przywołuje magiczne kulinarne inspiracje, które przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie w Restauracji Babinicz! Rozpoczynamy sezon pełen smaków, które rozgrzeją Twoje serce i podniebienie.

1. Jesienny Festiwal Smaków:

W naszym menu na jesień znajdziesz prawdziwy festiwal smaków. Sezonowe składniki, świeże zbiory warzyw i owoce, oraz starannie wyselekcjonowane produkty tworzą kompozycje, które podbiją Twoje podniebienie. W Restauracji Babinicz te jesienne smaki odkryjesz na nowo - już

2. Sezonowe napoje i koktajle:

Nie może zabraknąć także kuszących napojów w jesiennej, rozgrzewającej odsłonie. Nasza karta barowa dostosowuje się do pór roku, oferując ciepłe herbaty z nutą przypraw korzennych, aromatyczne kawy z dodatkiem orzechów czy spienione latté z dynią. To doskonałe towarzystwo dla chłodnych wieczorów jesienią.

3. Soboty z muzyką na żywo:

Jesień w Restauracji Babinicz to nie tylko smakosze, ale także miłośnicy dobrej klimatycznej muzyki. Organizujemy sobotnie wieczory z muzyką, na żywo, dzięki czemu, można się bawić, jedząc i degustując przysmaki jesieni. To doskonała okazja, aby spotkać się z przyjaciółmi i rodziną i delektować się wyjątkowym jedzeniem jednocześnie słuchając naszych zdolnych wokalistów.




Zapraszam do Restauracji Babinicz!

Rafał Grzegorzyk - Szef Kuchni, Dyrektor Gastronomii


REZERWACJA STOLIKÓW:

+48 608 565 000

restauracja@dworzysko.eu